Cibor 2018.03.13. 13:24

Guacamoles csirke

Egy csomó mindenről mesélnék, milyen az iskola idekint, mi a helyzet a pöttömökkel, velem, hogy új szerelmem van, Michael McIntyre. Zseniális a pasas, szakadok rajta folyamatosan. Ma is míg legkisebb aludt, őt hallgattam. Piszkosul tud ám fájni 1,5 órán át a visszafojtott röhögés :)

De most ezekre nincs időm, inkább hozok egy receptet, alá Nipike, mert tőle kaptam, ő találta valahol. Nem követtem teljesen a receptet, úgyhogy ez az én verzióm belőle.

Szuper egyszerű és szuperságosan finom.  Guacamoles csirke.

Ami kell:

  • 4 csirkemell (én mindet hosszában félbe szoktam vágni, hogy két nagy vékony szelet husit kapjak, mert én nem rajongok a vastag húsokért)
  • só és bors,pici pirospaprika,pici fokhagyma - én granulátumot használtam,- szárított petrezselyem
  • szelet vagy reszelt sajt (én cheddart használtam)
  • guacamole (ehhez külön írom h mi kell)

Guacamole

  • 2 érett avokado
  • hagyma - ki mivel szereti, egy kissebb fej lila hagyma vagy egy csokor újhagyma
  • paradicsom - 6-7 mini, vagy 1-1,5 közepes vagy egy óriási
  • koriander - az igaziba koriander levelet tesznek, nekem az általában nincs, én őröltet használok,ízlés szerint
  • 1/2 teáskanál só és bors ízlés szerint
  • fél citrom leve vagy lime lé - ha nincs otthon lime, ezért ne vegyél 

 

A csirkét befűszerezed a fenti fűszerek keverékével (ízlés szerint vegyítsd) és kisütöd serpenyőben

 A guacamole ha jól emlékszem, autentikusan egy nagy mozsár szerű dologban készül, és egy kő mozsártörővel aprítják,, keverik össze a dolgokat, friss koriander levéllel, szóval elég darabos.  Chilit is raknak bele, én azt a kölkök miatt általában kihagyom. Én krémesen imádom, ezért mindent egy aprítóba szoktam bedobálni, és azzal keverem össze, nem teljesen krémre, de csak kisebb darabok maradnak benne, és mint írtam, én őrölt koriandert használok. 

Szóval ha van aprítód, mehet minden bele, néhány fordulat, és kész is. Utólag még ízesíted ha kell. Ha nincs aprító, akkor apróra felkockázol mindent, és villával nyomkodod össze őket egy tálban.

Ha elkészült a csirke, ráadagolod a guacamolet, a tetejére teszed a sajtot, és ha olyan a serpenyőd, h be tudod tenni a sütőbe, akkor pár percre, amíg a sajt ráolvad, beteszed. Ha olyan, mint nekem, hogy nem tudom sütőbe tenni, akkor vissza a gázra, és egy fedővel lefedem a serpenyőt. Pár perc és ráolvad a sajt. 

Mi jó kis vaskos sült krumplival ettük :) Hidegen, és másnaposan újramelegítve is nagyon finom volt

 

img-45c3c4bcaabf488872fa986bb8697abf-v-2blog.jpg

 

 

 

 

Cibor 2018.01.15. 13:11

Kezdjük elölről

El sem hiszem, hogy tavaly augusztus óta nem is jártam itt. Nagyon könnyen meg tudom mi ennek az oka, azaz ki ennek az oka. Rá is tudok mutatni, a nevét is tudom. Elmúlt már egy éves. 

Most azért van időm leülni a gép elé, mert elmaradásom okozója épp alszik, én feladtam, hogy bármi házimunkát végezzek, vagy akár egyek a szabad percekben, ugyanis első számú gyermekem ismét beteg, már 1,5 hónapja. Hol jobban, hol rosszabbul, hol megy suliba, hol nem. Ma épp nem, mert tegnap lázas volt, ma meg hőemelkedés. 

Szóval gondoltam leülök ide, és írok valamit. De azt sem tudom mit. Szellemileg totálisan a padlón vagyok.  December 1 óta folyamatosan aggódom, mert hol ez beteg, hol az, rohangálok a kettő között, közben én is beteg lettem, Appa is....es stresszelem magam, és aggódom. És ebbe már bele fáradtam. Még jó, hogy szilveszterkor egészséget kértem a családnak.....valaki valamit nagyon félreértett ezen....

De most kezdjük elölről. Annál is inkább, mert ennyi volt....felébredt....

 

 

Rögtön a képpel kezdem:

img_20170724_124211056.jpg

 

Szövegnek elég kéne legyen annyi, hogy eszméletlen finom!!! 

A majonézes szószhoz:

Ízlés szerint, ki melyik ízt szereti dominánsabban:

  • majonéz (otthoni nagy tubus - nem flakon, tubus)
  • tejföl   (otthoni kis doboz)
  • natúr joghurt    (otthoni kis doboz, görög)
  • só  (egy kávéskanálnyi)
  • bors   
  • cukor    (bő evőkanálnyi, kóstolással igazítani a mennyiséget)
  • mustár   (bő teáskanálnyi)
  • ha van citrom, mehet bele egy kis citromlé is

 

A cucc:

  • 2 nagyobb répa reszelve
  • 1 nagyobb lila hagyma felaprítva (igazából negyedelve, és a negyedek vékonyan szeletelve)
  •  egy kisebb lila káposzta  jó fele reszelve
  • 3-4 maréknyi kelkáposzta levél kisebb darabokra vágva 

 

Hűtőben hagyni kell kicsit összeérni a dolgokat, és magában vagy köretnek, egyszerűen mesésen finom!! Mi sült csirkéhez és halhoz ettük. A maradék pár kanálnyit pedig egyik reggel sült virslihez ettem meg - tiszta nyolcvanas évek szilvesztere nem? ;)   

Részemről abbahagyhatatlan volt :)

Cibor 2017.08.05. 23:42

Éjjelente

Nappal semmire nem jut időm. Délben talán eljutok a fésülködésig, a rendrakásról és igényesebb főzésről már lemondtam. Képtelenség. Egyelőre. Remélem hamarosan változni fog a helyzet. Addig is egy jó tanács. Szigorúan pedáns emberek csak este 10 után jöjjenek hozzánk, akkor nagyjából rend lesz újra a házban :)

Szóval, egyetlen lehetőségem , hogy bármihez is kezdjek, az az este 10 után. Mikor épp nem szédelgek a fáradtságtól, akkor ilyeneket készítek:

Az első három kitűző

img_20170331_101851335_hdr.jpg

img_20170423_185601223.jpg

img_20170625_170626_525.jpg

 

Ez azt hiszem egyértelmű

img_20170501_090420927.jpg

 

Ez az előszobában fogadja a vendégeket

img_20170511_100936565.jpg

 

Ezt babó Star Wars rajongása kezdetekor kellett készítenem

img_20170514_191400476.jpg

 

Kulcstartó

img_20170621_133449230_hdr.jpg

 

Kép

img_20170627_091717195_hdr.jpg

 

Ez pedig búcsú ajándéknak készült babó óvodájába. Az épület maga az óvoda, így néz ki, a napocska stb pedig az ovi jelképe :) Nagy sikere volt, azóta egy erről készült kép lett az ovi profilképe a fészbúkon :) 

img_20170713_224320_699.jpg

img_20170503_095349566-2.jpg

Annyi minden mondani valóm lenne, de egyszerűen nem jutok a géphez, hogy leírjam. Így most gyorsan egy recepttel jövök. Recept? Igazából nem is az.

A lényeg az, hogy a szorgalmasan hozzám ragaszkodó babahusival a pocakom körül még mindig nem történt semmi, így hadjáratba kezdtem. Pl egy ilyen reggelivel :)

2 tojásból rántottát készítettem, és miközben sült az egyik oldala, a másikra rászórtam egy marék rukkolát. Megfordítottam, és megsütöttem a másik felét is. Mellé a zöldség és egy cukor nélküli kávé és már hopp! Kész is. És finom is. (nincs kenyér hozzá!!!! )

És remélem nemsokára újra tudok jelentkezni :)

Cibor 2017.03.18. 15:20

Kétgyermekes lét

3,5 hónapja élvezem a kétgyermekes anyuka szerepet. Az internet tele van az ezzel kapcsolatos "klisékkel", lássuk, hoztam-e az általános papírformát :)

  • Az új gyerek megszületése óta az első visszafejlődött kisbabává, lehet elölről kezdeni mindent
  • mivel már nincs annyi időd rámolni a nagyobbik szétszórt játékait, a legókra és tüskés hátú apró dinoszauruszokra taposást már ingyenes akkupunktúrának tekinted
  • meg sem lep, hogy még a wc villanykapcsolója is csokis. Mellesleg az a jó abban, hogy minden ragad, ha leteszed a kávés bögrét, tuti nem tudod feldönteni (de többet le se venni az asztalról, csak csákánnyal )
  • Ha egyszer csak csend lesz körülötted, teljes csend, azt hiszed megsüketültél
  • rájössz, hogy a meleg kávé már nem is ízlik annyira
  • nem tudsz visszaemlékezni, mikor ettél utoljára ülve
  • a fogaidra már nincs szükséged, lényegében egészben nyeled le a kaját
  • az új parfümöd eu de túró szag matyikától. A negyedik bukis ruhacsere után ugyanis feladod, már minden pólód a szennyesben van
  • a mit kérsz karácsonyra listádon csak egyetlen dolog szerepel: egy új derék !!!!
  • az első gyereked hiperérzékenyen született. Egyszerűen allergiás volt arra, hogy te a nap 24 órájában bármikor is letedd a feneked vagy csináld a saját dolgod. Azt hitted ezt már semmi és senki nem tudja felül múlni. Nagyot tévedtél....
  • A kölkök este 10 körül elalszanak. Éjlen, éjfélig még van 2 órád bármit csinálni!!! Előtte még vársz egy kicsit,hogy biztosan mélyen aludjanak már....éjjel 1-kor ébredsz, hogy akkor most már talán lefekszel....
  • Ha nem születik még egy gyereked,sosem tudod meg,mikre vagy képes (nem biztos, hogy ez baj lett volna). Ilyen pl.hogy tudsz 3 ujjal wc papírt letekerni és letépni, majd egy kézzel kitörölni a nagyobbik popóját, miközben a másik kezedben fészkelődő kicsit próbálod nagyjából függőleges helyzetben tartani.  Szintén ilyen a homlok/halánték látás. A kicsi a karodban, cumisüveg a szájában. A nagy megpróbálta egyedül kifújni az orrát a megfázásos betegsége csúcspontján - bár ne tette volna. A cumisüveget az álladdal a kicsi szájában tartva, aktiválva a halántékodon vagy homlokodon lévő szemeidet, lepucolod a nagy arcát, és kifújod az orrát, miközben egy csepp tej sem megy félre.
  • Az időjárás is ellened van, mert mióta a kicsi megszületett, azóta csak akkor esik az eső, ha menni kell a nagyért az oviba 
  • felismered az új jövedelem szerzési lehetőséget. Szabadidődben felcsapsz élő szobornak, ugyanis a mozdulatlanságban már több vagy, mint profi. Egy mélyebb sóhaj, egy gyorsabb pislogás, és már ébren a gyerek a kezedben....mert máshol nem hajlandó aludni....azaz egyáltalán nem hajlandó aludni

Itt tartunk, röviden összefoglalva, a teljesség igénye nélkül. Ugye van,akinek ismerős? ;) Akinek még nem, annak az lesz :D

Cibor 2017.02.18. 00:11

Szuper reggeli

Hogy napfénnyel kezdődjön a napod még akkor is, ha épp be van borulva. És ez a napfény nem mástól jön, mit a golden syruptól. Imádok bele nézni a golden syrupos konzervbe, mert egy csoda, ami benne van. Nézd csak meg, és látod, hogy ott süt benne a napocska. Annyira tiszta, annyira gyönyörűűűűű...Ehhez jön még a hófehér görög joghurt, a szárított piros gyümölcsök élénk színe, és a teljes kiőrlésű corn flakes ropogóssága...OMG!!!

 

És ennyi is. Lényegében leírtam mindent, ami kell hozzá. Na jó, még egyszer:

  • natúr joghurt - mindegy milyen, de én a görögöt azért szeretem, mert elég sűrű ahhoz, hogy ne áztassa el azonnal a kukorica pelyheket
  • teljes kiőrlésű corn flakes - vagy sima, mindegy. A legjobb, ha eleve szárított gyümölcs is van benne. Ez most ilyen volt. Ha csak sima, kell még hozzá a gyümölcs is.
  • és megkoronázásként egy bő kiskanálnyi golden syrup rácsorgatva - mézet vagy maple syrupot is lehet helyette használni. Más lesz az íz, de azokkal is nagyon finom.

Egyszerűen gyönyörű, és mennyei finom!!!!

dsc_3391-2.jpg

dsc_3382-2.jpg

 

dsc_3396-2.jpg

 

 

 

Naaagyon finom lett. Bevallom, féltem tőle, mert most először főztem úgy, hogy mindent, még a tésztát is egyben főztem a szósszal, pedig már sok helyen láttam, olvastam, hogy így csinálnak. Ami tök jó,mert így csak egy edényt koszoltam. És, ez is szupergyorsan készen lett. A legnagyobb "melót" az egy szem lila hagyma felaprítása jelentette :)

dsc_3451-2.jpg

dsc_3443-2.jpg

dsc_3447-2.jpg

dsc_3455-2.jpg

Ami kellett:
  • Egy közepes lila hagyma felapritva
  • 200 g mozzarella kis kockákra vágva
  • Szárított paradicsom olajban-ennek a mennyisége ízléstôl függ. Én egy 285 grammos olajos paradicsom felét vágtam fel és használtam el hozzá az olaja felét is
  • Kb 350 g spagetti
  • Egy 190 grammos red pesto
  • 30-40 g baby spenót
  • 1 liter víz
  • Só,bors,oregano
A hagymát felaprítottam, a paradicsomot kisebb, úgy 1,5-2 cm nagyságú darabokra vágtam. Beleraktam az edénybe és aláöntöttem a paradicsom olajának a felét. Belekanalaztam az egész üveg pestot és rádobtam a száraz tésztát. Felöntöttem egy liter vízzel. Sóztam,borsoztam és még egy kis oreganot is adtam hozzá. Felforraltam, és addig főztem,amíg a tészta éppen jó. Akkor még 10 percig főztem, sokat kevergetve. A 10 perc után belekevertem a spenótot és a mozzarellát, és még kb. 3 percig főztem. Már tálalható is :) 
Nekem nagyon bejött és akár 4 embernek is elég ez az adag.

Cibor 2017.02.17. 11:38

Szupergyors csigafánk

A facebook-on jött velem szembe ez a recept. Azt hiszem az apróséf oldaláról van. Azért próbáltam ki, mert nem kellett hozzá sok minden és roppant gyorsnak tűnt. Ami most két gyerek mellett nagyon nagy előnye minden receptnek.
A kismatyi aludt, ezért nem kezdtem bele a gépi habverésbe,de előkészítettem mindent. Így még gyorsabb volt az egész,mikor este nekiálltam.
Csigaformákat próbáltam készíteni, de a legjobb benne, hogy ahogy a képen is látszik, a lecsöpögő, lecsurgó tészta mindenféle formát felvesz, és úgy sül ki. Ez még viccesebb volt a gyereknek, mint a csiga forma :) Szóval lehet próbálkozni bármivel :)
dsc_3429-2.jpg
Kellett hozzá:
  • 22 dkg liszt szitálva
  • 3 db tojás
  • 2 evôkanál vaníliás cukor
  • 1 evôkanál vanília aroma
  • 1,5 dl langyos tej
  • Egy csipet só
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
A tojás sárgáját a vaníliás cukorral kikeverjük. Ebbe belekeverjük a vanília aromát, majd felváltva a tejet és a lisztet. Csomómemtesre kell kikeverni, majd óvatosan beleforgatni a kemény tojáshabot is. 
A tésztát én egy eldobható nyomózsákba töltöttem. Az olajat jól felforrósítottam, és a nyomózsákból csiga formákban kinyomtam a tésztát. Arany barnára sütöttem és tálaláskor porcukorral megszórtam.
Babó a szobából kiabált ki,mikor vittem be kóstolót, hogy anya ez nagyon finom lett. Aztán jött, hogy anya, üres a tányérom, hol vannak? :)

 

Ha túlnyomod a mentát, kicsit csípni fog, de amúgy nagyon finom.
dsc_3436-2.jpg
Négy kisebb pohárhoz kellett:
  • 4 kiwi meghámozva és feldarabolva
  • 400 g ananász konzerv - én igazi ananászt használtam
  • Egy marék jégkocka, vagy 2dl jéghideg víz
  • Két szál menta levelei lecsipkedve

Turmix gépben jól összedolgozni, és kész is.

Külön el lehet menteni pár karika kiwit és néhány levél mentát díszítésnek. Én ezzel nem éltem, mert lelkesedésemben minden kiwit beledobáltam, de a mentalevéllel legalább próbálkoztam ;)